Workshop Werken met een Projectenlijst
De Projectenlijst
In mijn trainingen praat ik vaak over de zogenaamde projectenlijst. Wat is dat eigenlijk en wat kan je ermee? Voor wie heeft zo’n projectenlijst eigenlijk nut om te gebruiken?
Een projectenlijst is een lijst met alle projecten en verantwoordelijkheden die op jouw bord liggen. Het gaat hierbij niet om specifieke acties die uitgevoerd moeten worden, maar om de grotere dingen, dingen die je wilt bereiken.
Dit zijn grotere dingen waar je aan werkt, waarbij je meerdere acties moet uitvoeren voordat het project afgerond is. Het item ‘Onderwijs analisten coördineren’ kan je in een projectenlijst zetten, maar acties zoals ‘Henk vragen of hij onderwijs over erfelijke hartziekten wil geven op 12 april” en “Onderwijscentrum mailen om een lokaal te reserveren voor 12 april” zet je in een actielijst.
Voorbeeld Projectenlijst
– Jaargesprekken 2023 voeren en administratief verwerken
– Onderwijs analisten coördineren
– Refereeravond organiseren voor de afdeling
– Vacature communicatiemedewerker invullen
– Training ‘Productief met Outlook’ verzorgen – start april 2023
– Artikel X publiceren
– Subsidie aanvragen voor project Y
– Aangifte verzorgen inkomstenbelasting 2022.
Wat heb je dan aan een projectenlijst als je er niet specifieke acties in zet? Een projectenlijst geeft jou overzicht over het grotere geheel, over alle zaken die op jouw bord liggen en over al jouw verantwoordelijkheden. Die lijst bekijk je elke week en gebruik je om je werk te prioriteren en in te plannen. Met welke projecten ga je de aankomende weken aan de slag? Welke projecten ga je ‘on-hold’ zetten of aan collega’s delegeren? Het werken met een projectenlijst helpt je om jouw werkbelasting beter te bewaken. Het kan je ook helpen om dingen op het netvlies te houden als er (nog) geen acties in je actielijst staan.
Voor wie is het eigenlijk zinvol om met zo’n projectenlijst te werken? Ongeveer 10% van mijn cursisten werkt ermee. Sommigen hebben een eenvoudige lijst in Word of OneNote, anderen hebben de lijst ingericht in Outlook Taken of Google Tasks. Vooral mensen die behoefte hebben aan overzicht over het werk op een hoger niveau gebruiken de projectenlijst. Mensen die veel projecten onder hun hoede hebben, of die veel dingen regelen en coördineren. Ik kan zelf echt niet zonder de projectenlijst. In die van mij staan al mijn lopende en geplande trainingen, ontwikkeling van nieuwe trainingen en lesmateriaal, mogelijke nieuwe klanten en belangrijke administratieve en bedrijfsmatige projecten. .
Na afloop van deze OneNote training:
- Zheb je een complete projectenlijst gemaakt die jou overzicht geeft over alle projecten en verantwoordelijkheden binnen jouw werk.
- Zweet je hoe je die lijst kan gebruiken om je werk in te plannen, te prioriteren of te delegeren.
- Zheb je een checklist gemaakt met vragen die je jezelf kan stellen en overwegingen die je kunt maken om je werkbelasting te reduceren.
- Zheb je bedacht hoe je de projectenlijst kan integreren in jouw bestaande systeem, bijvoorbeeld in Outlook, OneNote of Google Tasks.
Opzet Training
Deze workshop vindt plaats op een nog nader vast te stellen locatie ergens in Groningen. Je werkt op jouw eigen laptop. De workshop duurt drie uur met een koffiepauze halverwege.
Soort training:
Open inschrijving.
Voor wie:
Iedereen die behoefte heeft aan overzicht over het werk op een hoger niveau en die een projectenlijst zou willen gebruiken om werk te prioriteren, in te plannen en te delegeren.
Let op: deze training gaat niet over het werken met een dagelijkse actielijst.
Agenda:
Dinsdag 25 april 2023 09.00 – 12.00.
Indien je interesse hebt in deze training dan kun je een mail sturen naar renee@rcnadvies.nl.
Trainer:
Renée Niessen
Prijs:
€225,- incl. 21% BTW